четвер, 12 березня 2020 р.

ТП211, Фізична культура, Професійно-прикладна фізична культура. Етапи становлення та розвитку ППФП. Особливості трудової діяльності та визначення професійно-важливих якостей.

Одним із засобів, що сприяють підвищенню професійної працездатності, продуктивності праці  перукарів є фізична культура і спорт.
Професійна діяльність перукаря, у більшості випадків, здійснюється в денний час у дві зміни, різна за інтенсивністю, її структурні компоненти не фіксовані за часом, режим праці і відпочинку не регламентовані, проходить у приміщенні при наявності шуму та впливу несприятливих чинників виробництва (фарби, лаки, пінки, фіксатори зачісок і т. ін.). Вона характеризується малорухомим станом (гіпокінезією), тривалим перебуванням у вимушеній позі стоячи або сидячи, при цьому найбільшого навантаження зазнають м'язи спини, верхнього плечового поясу, шиї та нижніх кінцівок.
Фізична підготовка є невід’ємною складовою неперервної професійної підготовки перукарів. Вона ґрунтується на потребі розвивати та вдосконалювати професійно важливі якості, вміння та навички, необхідні в професійній діяльності, здатність витримувати фізичні та нервово-психічні навантаження.
Кожна професія і спеціальність ставить до організму свої вимоги. Тому для успішного оволодіння професією необхідно розвивати конкретні фізичні якості, професійно важливі для даної спеціальності. 
 Професія: «Перукар-модельєр»
 Завдання ППФП: 
 Удосконалення тонкої координації, точності і швидкості рухів пальців кистей рук при різному темпі і амплітуді рухів; 
 Підвищення загальної і спеціальної витривалості переважно м’язів ніг і спини; 
 Розвиток рухливості в суглобах кистей рук підвищення функції уваги і зору. 
Засоби ППФП: 
 Гімнастика – вільні вправи на узгодження рухів рук і ніг з іншими частинами тіла, що виконуються в заданому темпі і ритмі; 
 Загально-розвиваючі вправи з предметами; 
 Відновлювальні вправи для груп м’язів голови та тулуба; 
 Легка атлетика – біг повторний і змінний, метання; 
 Лижі – ходьба із зміною напряму, підйоми, спуски, повороти, гальмування; 
 Спортивні ігри – баскетбол, волейбол, бадмінтон, настільний теніс, тощо. 
1. Прочитати.
2. Занотувати в зошиті, які саме фізичні якості потрібно підтримувати та розвивати для успішної працездатності та продуктивності праці. 

1. Переглянути.
2. Виконати запропонований комплекс вправ з палицями.

Немає коментарів:

Дописати коментар